Misschien ben je er al enigszins mee bekend, misschien is het een compleet nieuwe wereld. De edelsteen. Het is zelfs mogelijk dat je op het moment van lezen een edelsteen in de buurt hebt. Draag je sieraden waar met verschillende mineralen/stenen? Dan is de kans zeer aannemelijk dat jij in het bezit bent van een edelsteen. Nu zijn er ontzettend veel verschillende edelstenen, maar niet iedere steen is een edelsteen. In deze blog bespreken we de ontstaansgeschiedenis, de kracht en de eigenschappen van verschillende edelstenen. Daarnaast bespreken we Ruben Robijn, dit is een organisatie gespecialiseerd in edelstenen.

Hoe ontstaat een edelsteen?

Edelstenen ontstaan min of meer uit een natuurverschijnsel. In het kort uitgelegd: de aarde draait en beweegt. Daardoor ontstaan er scheuren in de aardkorst en vinden er aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaats. De krachten van deze gebeurtenissen komen samen en dit zorgt er indirect voor dat kristallen, mineralen en edelstenen ontstaan. Edelstenen zijn dan ook te vinden op en onder het aardoppervlak. Per definitie zijn edelstenen aan elkaar gegroeide mineralen. Al vanaf het moment dat de aarde is ontstaan, bestaan er dus edelstenen en mineralen. Deze edelstenen groeien ook nog, maar heel erg langzaam.

De verschillen

Er zijn ook edelstenen die handmatig worden gemaakt. Dit zijn synthetische edelstenen. Deze worden gemaakt in laboratoria. Voorbeelden hiervan zijn zirkonia of simpelweg lab diamonds. Deze stenen zijn minder uniek. Naast het feit dat edelstenen ontstaan uit mineralen, kunnen edelstenen ook op een natuurlijke manier ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan amber, barnsteen of parels. Parels zijn erg bekende voorbeelden, laatstgenoemde worden vaak gevonden in de schelp van een oester. Zoals eerder beschreven, is niet iedere steen een edelsteen. Een steen wordt tot de edelstenen gerekend als hij aan verschillende eigenschappen voldoet. Allereerst is uiterlijke schoonheid een belangrijke eis. Kleur, glans en andere uiterlijke effecten zijn hiervoor de kenmerken. Daarnaast moet een steen ook voldoen aan eisen op het gebied van duurzaamheid (hardheid, breekbaarheid en bestendigheid tegen chemicaliƫn) en zeldzaamheid. Als een bepaalde steen vaak wordt gevonden, is de edelsteen ook niet per definitie een edelsteen.

De perfecte plek voor jouw nieuwe edelstenen

Wil jij graag de wereld van edelstenen ontdekken of ben je gewoon benieuwd naar de verschillende opties Kijk dan vooral eens op de website van Rubenrobijn.nl. Zij hebben een zeer uitgebreid aanbod met meer dan 250 unieke edelstenen.